Българчетата, спечелили конкурса на NASA, нямат пари да идат до САЩ

16-те ученици от Варна се нуждаят от около 61 000 лева, за да присъстват на конференцията в Сан Диего.

10.04.2013 | 15:49
Българчетата, спечелили конкурса на NASA, нямат пари да идат до САЩ
Българчетата, спечелили конкурса на NASA, нямат пари да идат до САЩ

Шестнайсетте варненски ученици, които спечелиха конкурсa NASA Space Settlement Contest, може и да не присъстват на конференцията на аерокосмическата агенция в Сан Диего, защото няма кой да финансира пътуването им.

Конкурсът за космически колонии се провежда от 1994, а тази година за пръв път българчета го спечелиха в две категории – за 10 и 11 клас. Учениците са посещавали курсове към Варненската обсерватория и по националната програма на МОМН „ Успех”, след което са изработили два проекта за космически градове върху или в близост до астероиди.

Младите ни таланти са поканени на конференция между 23 и 27 май в Сан Диего, Калифорния, където да представят себе си и проектите си - Space City "Antigone" и Dodona. За пътуването на 16-те деца са необходими около 61 хиляди лева, обясни пред Bulgaria On Air Силвия Захариева, преподавател в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" в града. За момента са осигурени (чрез дарение от фондация) единствено парите за таксата за участие - по 55 долара на дете. За пътя на всеки от учениците са нужни още по около 3800 лева, като цените на самолетните билети растат с всеки изминал ден, казва Захариева.

Учителите са потърсили съдействие от образователното министерство, което се ангажира да покрие малка част от сумата. До момента не е установено каква ще е тя. Bulgaria On Air отправи запитване до ведомството, но два дни по-късно все още нямаме отговор.