fallback

Безплодие заплашва мъжете по света

Броят на сперматозоидите намалява с по 1.9% годишно, показа най-новото изследване по темата.

05.12.2012 | 08:49

Оплодителната способност на мъжете е намаляла рязко в последните две десетилетия, показват тревожните резултати от най-мащабното изследване в тази област. Проведено в десетки различни страни и обхващащо 26 000 мъже, проучването сочи, че за периода 1989-2006 броят на сперматозоидите е намалял средно с една трета. В същата пропорция се е свил и делът на жизнеспособните сперматозоиди от общия брой.

Последното изследване потвърждава предишни сходни резултати в различни западноевропейски страни. Авторите му твърдят, че докладът им трябва да се приеме като "много сериозно предупреждение за общественото здраве".

Учените твърдят, че затрудненията в сперматогенезата са съпроводени и от сериозен ръст на рака на тестисите - случаите са се удвоили за последните 30 години.

"Вече няма съмнение, че става дума за реален проблем - коментира Ричард Шарп, професор по репродуктивна медицина от Единбъргския университет. - Явно нещо в модерния ни начин на живот, в храната ни или в околната среда причинява това... Не знаем кой е точният причинител, но сред най-вероятните са прекомерната употреба на мазнини и излагането на различни химикали".

Последните засега изследвания са проведени във Франция и показват, че за всяка от последните 17 години средният брой на сперматозоидите е намалявал с по 1.9% - от 73.6 милиона за милилитър през 1989 до едва 49.9 милиона през 2005.

По международните стандарти границата на мъжкото безплодие е доста по-надолу - 15 милиона сперматозоида на милилитър. Но сегашните нива са по-ниски от прага от 55 милиона, под който според Световната здравна организация е необходимо много по-дълго време за зачеване.

Британският The Independent публикува няколко съвета към мъжете, които би трябвало да съхранят оплодителните им способности. Сред тях са да се избягват прилепналото бельо, пушенето, системното препиване, храните с много наситени мазнини и антидепресантите.  

fallback
Още от Техно
fallback