fallback

Apple обяви 24% ръст на печалбата за третото тримесечие

Общите приходи на компанията са се увеличили с 27% до 36 милиарда долара.

26.10.2012 | 11:28 Автор: Иван Нончев

24-процентният ръст в печалбата на Apple за третото тримесечие се  оказа по-нисък от предварително заложените прогнози.  Пазарният дебют на новият iPhone-5 през септември бе ключово събитие за компанията, но изглежда продажбите на новото технологично чудо не са били чак толкова впечатляващи, колкото се очакваше.Apple обяви печалба от 8.2 милиарда долара за третото тримесечие на тази година или по 8 долара и 67 цента на акция. Общите приходи нарастват с 27% до 36 милиарда долара.

От компанията обявиха, че за третото тримесечие са продали близо 27 милиона iPhone-а и около 14 милиона таблета iPad.

Повечето анализатори обаче очакваха финансовите резултати към края на септември да бъдат малко по-високи. Ръководството на Apple предупреди, че свитото търсене ще се запази до края на тази година и през първото тримесечие на следващата. Компанията коригира леко в низходяща посока прогнозите си за финансовите резултати до края на месец март догодина.

В края на септември Apple пусна на пазара новия си смартфон iPhone 5. Очакванията за пазарния дебют технологичното чудо бяха огромни, но още в първите дни след него стана ясно, че те са били твърде оптимистични. Това логично се отрази и на пазарната оценка на компанията.

От 21 септември до днес акциите на Apple загубиха близо 13% от стойността си. Надеждите на инвеститорите са свързани с предстоящите коледни и новогодишни празници. Продуктите на Apple традиционно са сред най-предпочитаните подаръци. Компанията очаква продажби от 52 милиарда долара за последното тримесечие на тази година и печалба от 11 долара и 75 цента за акция.

fallback
Още от Техно
fallback