fallback

Физиците най-после откриха "Божията частица"

Бозонът на Хигс, който дава отговор на най-голямата загадка във физиката, бе засечен в ускорителя на CERN.

04.07.2012 | 13:17

Най-чаканото откритие в областта на физиката вече е факт – учените от CERN оповестиха днес, че са намерили доказателства за съществуването на загадъчния бозон на Хигс. Наричан още "Божията частица", той бе предсказан от физичната теория, но до момента съществуването му не бе доказано.

Два екипа от CERN са засекли субатомна частица, чиито характеристики съвпадат с тези, които според теорията би трябвало да има бозонът на Хигс. Откритието е направено след анализ на трилиони сблъсъци в Големия адронен ускорител.

"Мисля, че я имаме", потвърди генералният директор на CERN Ролф Хойер. "Достигнахме крайъгълен камък в нашето разбиране за Вселената, но това е само началото. Засичането на частица, съвпадаща с бозона на Хигс, ни открива възможности за много по-задълбочени изследвания и може в крайна сметка да хвърли светлина върху най-големите загадки на Битието".

Бозонът на Хигс е последното парченце от пъзела, наречен Стандартен космогоничен модел. Физиците предрекоха съществуването му, за да обяснят откъде всички други частици взимат масата си, но до момента не бяха успявали да докажат теорията на практика.

Все пак физиците са предпазливи и засега казват, че са открили не самия бозон, а частица, чиито характеристики съвпадат с тези, предсказани от Питър Хигс още през 60-те години. "Шансът откритието да е резултат на грешка е не повече от едно на милион", подчертава Темис Боукок от Катедрата по ядрена физика в Ливърпулския университет.

fallback
Още от Техно
fallback