IBM създаде най-бързия суперкомпютър

За един час Sequoia може да направи повече изчисления, отколкото цялото население на Земята за 320 години.

18.06.2012 | 19:16
IBM създаде най-бързия суперкомпютър

Американската IBM си върна палмата на първенството като притежател на най-бързия суперкомпютър в света след тригодишна доминация на японците в тази област. Компанията представи новия си компютър Sequoia, който е способен на 16.32 петафлопа – тоест на 16 трилиона изчисления с плаваща запетая в секунда, като за целта използва над милион и половина процесора.

Както отбелязва BBC, за един час машината извършва толкова изчислителна работа, колкото цялото сегашно човешко население на Земята би успяло за 320 години, и то ако ползва електронни калкулатори.

Досегашният лидер Fujitsu K Computer в японския град Кобе постигна максимум 10.51 петафлопа. Освен всичко Sequoia е и един от най-енергопестящите суперкомпютри.

От десетте най-мощни компютъра в света за момента три са в САЩ, по два – в Китай и Германия, а Япония, Франция и Италия притежават по един. Пет от десетте са произведени от IBM. Повечето използват водно охлаждане, далеч по-ефективно от въздушното. В миналото и IBM, и някои други производители направиха опити за въвеждане на водно охлаждане и в масовите персонални компютри. Проектите обаче бяха замразени заради потенциално фатабния за машината риск от изтичане на течност.