fallback

Китай изпраща жена в космоса

Изстрелването е насрочено за 14:37 българско време от космодрума близо до пустинята Гоби в Северен Китай.

16.06.2012 | 10:28

Днес Китай за пръв път ще изпрати жена в космоса заедно с двама астронавти, които да работят за около седмица на временна космическа станция.

Това е важна крачка към това Китай да стане третата държава в света, след САЩ и Русия, която е способна да създаде постоянна база в орбита.

34-годишната Лию Янг е майор и пилот от китайските военновъздушни сили. Тя и колегите й Цин Хайпен и Лю Вън ще излетят на борда на Жънджоу 9, който ще се скачи с космическия модул Тянгон 1. Модулът е с големината на автобус и обикаля на 343 километра над планетата, предават световните агенции.

Двама от тайконавтите ще живеят и работят в модула, а третият няма да напуска капсулата, за да може да реагира на критични ситуации. Цялата мисия ще трае 12 дни, след което китайците ще се приземят в степите на Западен Китай. Изстрелването е насрочено за 14:37 българско време от космодрума близо до пустинята Гоби в Северен Китай.

Тянгон 1 е прототип, който китайците планират да заменят с по-голям апарат около 2020 година. Скачването с нея ще е управлявано дистанционно от Земята, но след това е планирано разделяне и ръчно скачване. Събраната от двете маневри информация ще помогне да се прецизира работата с бъдещата орбитална станция.

Постоянната станция трябва да тежи 60 тона.

fallback
Още от Техно
fallback