fallback

Ampera/Volt спечели "Автомобил на годината 2012"

Двата аналогични електромобила на Opel и Chevrolet бяха отличени от журито, съставено от 59 автомоблни журналисти.

06.03.2012 | 15:50

Часове преди откриването на автомобилното изложение в Женева, Opel Ampera и Chevrolet Volt спечелиха конкурса “Автомобил на годината 2012”. Двата аналогични автомобила бяха отличени от жури, съставено от 59 автомобилни журналисти от 23 европейски страни. На второ и трето място се класираха съответно Volkswagen Up! и Ford Focus.

Основните критерии, повлияли на журито да излъчи Volt/Ampera за най-добър автомобил на 2012, са свързани с дизайн, комфорт, динамични показатели и иновативни технологии, в които двата модела са особено силни.

Двете машини са електромобили с удължен пробег, което означава, че за задвижването се грижат електромотор и литиево-йонни батерии. Когато енергията в последните се изчерпа, на помощ идва компактен бензинов двигател, който действа единствено като електрогенератор и не е свързан с колелата.

По този начин инженерите постигат максимален пробег от 500 км. За сравнение, без двигателят с вътрешно горене, двата автомобила могат да изминат между 40 и 80 км, преди батериите да се изчерпат.

fallback
Още от Техно
fallback