Третото пришествие на iPad

Новият таблет на Apple e по-мощен, с по-съвършен екран и подобрена батерия.

08.03.2012 | 08:48
Третото пришествие на iPad

С новия iPad ние променяме правилата в сегмента, който сами създадохме с оригиналния iPad, обяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук при представянето на третото поколение на прочутия таблет. Това бе първото представяне на нов продукт от компанията след смъртта на основателя й Стив Джобс.

Новият iPad (без 3 в името, както се очакваше) ще е по-мощен от предшественика си благодарение на четириядрения процесор, и ще набляга на все още неразпространената технология 4G за пренос на данни.

Съществено променен е екранът - наречен Retina Display, той има четири пъти по-добра резолюция от предишния и, според създателите му, се доближава до границите на способността за възприятие на човешкото око. Старите апликации няма да изглеждат груби, защото всеки пиксел от тяхната резолюция тук автоматично се превръща в четири нови.

Батерията също е подобрена, така че да издържа десет часа при ползване на 3G мрежа. Камерата вече е с капацитет 5 мегапиксела.

Apple запазва цените от предишното поколение. Най-евтиният iPad 3 - с вградена памет от 16 GB и без 4G - ще струва 499 долара, а най-скъпата версия (с 4G и 64 GB памет) - 829 долара. Доставките за Северна Америка започват още идния петък - 16 март.

Старият iPad 2 ще продължи да се продава на по-ниска цена - от 399 до 529 долара.

Таблетите са един от най-бързо разрастващите се сегменти на технологичната индустрия. Според някои прогнози до 2016 един от всеки трима американци ще притежава устройство с голям touch screen. Apple в момента държи 73% от този пазар в Северна Америка.