Nokia планира да си върне позициите на пазара

От 2012 г. финландският производител ще представя по един нов смартфон на всеки три месеца твърди Джо Харлоу - директор в компанията.

31.05.2011 | 17:18 Редактор:
Nokia планира да си върне позициите на пазара
Nokia планира да си върне позициите на пазара

Nokia планира да наводни пазара със смартфони на базата на Windows Phone 7-съобщава Reuters.
От 2012 г. финландският производител  ще представя по един нов смартфон на всеки три месеца твърди  Джо Харлоу - директор в компанията.
Според Харлоу за производители като HTC  и  Samsung платформата е от второстепенно значение, тъй като акцентират върху Android.
Nokia, обаче, категорично заяви, че смята Windows Phone 7 за бъдещата водеща платформа на смартфони.
В края на април  Nokia и Microsoft  подписаха  договор за съвместна работа. Двете компании започнаха  проектиране на телефони в Сан Диего, два финландски града и Пекин, където се работи върху версии, предназначени за китайските оператори.
В началото на месеца Nokia отчете най-ниския си  дял в пазара на смартфони от 14 години насам.
През първото тримесечие на 2011 година в целия свят са продадени близо  428  милиона  мобилни телефона, сочи изследване. Това  е ръст от 19% спрямо същия период през миналата година.
Според цитираното изследване, смартфоните доминират на  пазара на мобилни устройства с дял от 24% от регистрираните продажби .
На фона на Samsung, който отчита най-силното тримесечие в своята история, резултатите на  Nokia са тревожни. Финландците успяха да запазят само 25 % от пазарният дял. Сега големите надежди за връщане на лидерските позиции са насочени към  стратегическото сътрудничество с Microsoft и обвързването  с платформата  Windows Phone 7.