Стари батерии на електромобили ще зареждат футболни стадиони

Eaton вече изпълни такъв проект в дома на "Аякс" - "Йохан Кройф Арена"

25.06.2019 | 23:30 Редактор: Бойко Димитров
Стари батерии на електромобили ще зареждат футболни стадиони

Американският индустриален конгломерат Eaton преговаря с шест европейски футболни клуба за осигуряване на електричество на стадионите им. Компанията ще прави това чрез стари батерии на електромобили. Това съобщи automedia.bg.

Основният бизнес на Eaton е производството на хидравлични системи и трансмисии за камиони. Компанията обаче вижда сериозен потенциал в повторното използване на батерии на електромобили и шефовете й смятат, че тази пазарна ниша ще нарасне 20 пъти до 2022 година.

Проблемът с вече използваните батерии на електромобилите става все по-сериозен, тъй като продажбите им растат и те вече заемат 1,5% от всички 86 милиона коли, продадени миналата година в световен мащаб.

Поради тази причина американците сменят клетките в батериите, идващи от върнати бройки Nissan Leaf, като така се получава нов продукт – xStorage. Той се използва за съхранение на енергия в електрическите системи на различни сгради – от жилищни до индустриални. Eaton вече изпълни такъв проект на стадион "Йохан Кройф Арена" – домът на "Аякс". Последният такъв проект на компанията пък е стадионът "Бислет" в Осло, за който част от електрическата енергия се осигурява от соларни панели.

"Футболните клубове с големи стадиони се интересуват от това, което предлагаме. В момента преговаряме с 5 или 6 от най-големите европейски футболни клубове за изграждането на тази част от електрическата им система, в която може да се съхранява енергия", заяви вицепрезидентът на Eaton Крейг Макдонъл. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК