Северна Македония започва производство на електромобили

Цената на класическата Zastava 750, която ще се движи на ток, е около 20 хиляди евро

24.06.2019 | 16:44 Редактор: Бойко Димитров
Северна Македония започва производство на електромобили

Базираната в Скопие компания BB Classic Cars планира да започне производството на собствен електромобил. Това ще стане с помощта на държавен фонд за иновации, насочен съм екологичните технологии. В момента компанията възстановя стари автомобили, като ги оборудва с електрически задвижващи агрегати, пише automedia.bg.

В Северна Македония се надяват страната да бъде приета в ЕС, където през 2020 година влизат по-строги екологични изисквания към новите автомобили. Затова и местните власти планират въвеждането на субсидии за покупка на превозни средства с по-ниски или нулеви вредни емисии.

Първият проект на BB Classic Cars е да превърна Zastava 750 в електромобил. Оригиналният автомобил е произведен в Крагуевац по времето на бивша Югославия и се ползва с огромна популярност в страната. Електрическото задвижване става с помощта на двигатели, произведени от компанията Kessler, която има завод в Северна Македония. Според директора на BB Classic Cars - Миодраг Китановски, електромоторите на Kessler имат огромен потенциал, но въпреки това максималната скорост на колите е ограничена на 120 км/ч.

Новият електромобил може да измине 150 км. с едно зареждане, което отнема около 3 часа при използване на стандартна мрежа. Ако се ползва бързо зарядно устройство времето е само 15 минути. Цената на три часа зареждане е по-малко от 1 евро за 10 киловата, какъвто е капацитетът на батерията. Цената на електромобила е около 20 000 евро, като компанията търси главно купувачи от чужбина, тъй като в Северна Македония трудно биха се намерили такива. 

Снимка: bbclassiccars.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК