Франция и Германия обединяват усилия в производството на автомобилни батерии

Двете страни са поискали одобрение от ЕК за създаване на съвместно предприятие

01.05.2019 | 21:46 Редактор: Василена Василева
Франция и Германия обединяват усилия в производството на автомобилни батерии

Две от най-големите европейски държави - Германия и Франция, са готови да инвестират в съвместно дружество за производство на автомобилни батерии, съобщава агенция Reuters, цитирана от Automedia.bg

Планът на двете страни включва съвместни инвестции, като за осъществяването на производството ще се разчита на Opel, PSA и на германският производител на индустриални и транспортни батерии - Saft. Все още обаче се очаква решението на Европейската комисия, която трябва да одобри държавните субсидии.

Според информация на Reuters, общата сума, която двете държави се готови да инвестират, е 1,7 млрд. евро, като тя трябва да бъде разпределена в отделните фирмени съюзи. Министерствата на икономиката на Франция и на Германия вече са изпратили писма до изпълнителни органи на Европейския съюз, с което искат да бъде дадена „зелена светлина“ на проекта.

Главната цел на мярката е да бъдат запазени работните места в сферата на акумулаторите, както и намаляване на зависимостта от азиатски доставчици на части. Що се отнася до мястото, където ще се произвеждат батериите, то най-вероятно ще бъде използвана фабрика на Opel, която се намира близо до френската граница.

Очаква се германският министър на икономиката Питър Алтмайр да се срещне с френския си колега Бруно Льо Майър в четвъртък, за да обсъдят по-нататъшните стъпки.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК