Volvo разработи система срещу пияните шофьори

Камери в автомобила ще следят реакциите на водача

21.03.2019 | 17:30 Редактор: Бойко Димитров
Volvo разработи система срещу пияните шофьори

Шведският бранд Volvo продължава стратегията си за повишаване на безопасността на клиентите си, в рамките на която през последните години бяха създадени огромен брой системи за активна и пасивна безопасност. Най-новата разработка на компанията е асистент, който ще следи за пияните или заспали водачи, които спират да следят пътя пред автомобила, съобщи automedia.bg

В официално съобщение на скандинавския производител се казва, че от 2020 г. всички нови автомобили на Volvo ще бъдат оборудвани с камери за мониторинг на водача. Те ще бъдат част от система, която оценява реакциите на човека зад волана. И съответно ще взима решения въз основа на тях.

В случай, че шофьорът по някаква причина спре да следи ситуацията на пътя, автономните системи за безопасност ще го предупреждават с всевъзможни сигнали. Ако не последва съответна реакция от човека зад волана, системата ще поеме управлението на автомобила и ще се свърза със службата Volvo On Call, за да повика екипи на Бърза помощ и на полицията.

Засега обаче остава тайна по какъв начин ще работи системата. На теория, камерите ще "хващат" шофьорите, при които очите затворени или насочени встрани за продължителен период от време.

Снимка: pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК