Космическата сонда "Даун" почти достигна до орбитата на Церера

Церера е първата планета-джудже, която ще бъде посетена от космически кораб

06.03.2015 | 16:53 Редактор: Ирина Георгиева
Космическата сонда

Американската космическа агенция чака потвърждение, че космическият апарат "Даун" е успял да достигне до орбитата на Церера - планета джудже или най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер. На апарата му отне 7 години и половина, за да стигне до дестинацията си и ще прекара 2 години в картографиране на миниатюрния свят, пише BBC.

Церера е първата планета-джудже, която ще бъде посетена от космически кораб, а според учените, изследването ще позволи да се увеличи разбирането за това, как са създадени планетите от Слънчевата система.

Според профила на мисията разстоянието между космическия апарат "Даун" и Церера ще бъде приблизително около 40 000 км.

"Това е 10 пъти по-близко от разстоянието между Луната и Земята." - обясни Робърт Мейс, ръководител на проекта "Даун" в лабораторията на НАСА Jet Propulsion Laboratory.

Целта е постепенно да се смалява орбитата, докато космическият апарат не достигне само на няколко километра от повърхността.

Космическият апарат "Даун“ е изстреляна в космоса през 2007 година. През 2011 година апаратът достигна орбитата на астероида Веста и в продължение на 2 години събираше данни за него. След това той се насочи към Церера. И двата обекта се намират в пояс от скални отломки, които обикалят около Слънцето, отвъд Марс. От двата обекта, Церера е по-големият - 950 км целият, докато Веста е с диаметър 525 км.

Ако сближението с Церера бъде успешно, то "Даун" ще се превърне в първият апарат извършил орбитален полет около два обекта от слънчевата система.

/Снимка: NASA/