До 30 октомври може да поиграете протонен футбол в столицата

Мястото е Националния музей "Земята и хората" и изложбата „Миналото, настоящето и бъдещето на ЦЕРН“

19.10.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
До 30 октомври може да поиграете протонен футбол в столицата

До 30 октомври жителите и гостите на София могат да видят необичайна изложба - подарък за почитателите на науката и нейните постижения. Експозицията „Миналото, настоящето и бъдещето на ЦЕРН“ е подредена в Националния музей "Земята и хората".

Изложбата е посветена на 60 години от създаването на Европейската организация за ядрени изследвания и 15 години от пълноправното членство на България в нея.

Освен разходка из областта на фундаменталните изследвания, всеки посетител може да опознае по-отблизо природата на ускорителя и протоните чрез игра на протонен футбол.  

За целта не е нужно да сте футболен запалянко. Със сигурност обаче, играта ще допадне на всички, запленени от тайните на физиката, и на любопитните към работата на Големият адронен колайдер, известен още като ускорителя LHC.

Правилата? Прости са - с плъзгане на крака се задейства движение на протонни снопове.

Протонният футбол е интересна симулация на работата на ускорителя LHC. Идеята е да се види колко е трудно, когато два протона са в снопа на тръбата да се сблъскат и да се получи събитие.

Учените вярват че, чрез Големия андронен колайдер скоро ще открият нови частици, които да запълнят празните места в теорията за функционирането на Вселената.

Изложбата по случай 60-годишнината на ЦЕРН представя и други емблематичните открития и проекти на организацията. Там посетителите могат да се запознаят с историята на World Wide Web - откритие, което промени света на съвременния интернет-човек.
Два пъти дневно - от 11.00 и от 15.00 часа - в музея могат да се чуят лекции по актуални теми от разностранната изследователска дейност на ЦЕРН в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

Програмата на изложбата включва и прожекции на филмите „4% Вселена“ и „Ловци на тъмна материя“.