Как независимостта на Шотландия ще повлияе на британските активи

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg

17.09.2014 | 17:43 Редактор: Георги Стоянов
Как независимостта на Шотландия ще повлияе на британските активи

В днешната графика разглеждам британските активи в светлината на независимостта на Шотландия.

Вотът, разбира се, ще бъде проведен в четвъртък и за лично исках да видя, как се представят акциите, лирата и британските облигации.

За мен ключовата дата беше неделя – 7 септември. Тогава едно проучване на общественото мнение показа, че мнозинството от гласоподавателите подкрепят независимостта на Шотландия.

Тогава видяхме и раздвижване сред класовете активи. Това е курсът на лирата спрямо долара през последните 12 месеца.

Може да видите много ясно датата 8 септември. Това беше понеделника след публикуването на проучването. И лирата първоначално поевтиня, но след това поскъпна.

Интересно е, че след този ден - 8 септември, лирата е поевтиняла с едва 1,3%. За същия период йената е изгубила 2%, спрямо щатския долара. Курсът на еврото, за да бъдем коректни, остава непроменен.

А ето това се случи на облигационните пазари. Същата едногодишна графика, но както виждате фокусът е 8 септември.

 След този ден доходността по 10 –годишните британски облигации се е повишила с едва 6 базисни пункта. Как може да сравним това с еквивалентните щатски ДЦК?

Тяхната доходност се е повишила с 13 базисни пункта, докато тази на испанските правителствени облигации с 30 базисни пункта, така че доходността по британските ценни книжа се е повишила по-слабо.

А сега да проследим и фондовия пазар. Това е едногодишна графика на FTSE 100. Как се представя фондовият пазар след деня, след представянето на проучването, според което мнозинството от гласоподавателите предпочитат независима Шотландия?

Интересно е, че основният индекс на Лондонската борса е изгубил 1,9%. Но за същия период STOXX 600 – индексът на най-големите 600 компании в Европа е изгубил 1,4%, така че британските активи са се представили доста по-слабо след проучването на 7 септември. Основният въпрос остава, как тези активи ще се представят, ако в четвъртък шотландците кажат да.