ДЮШ на ЦСКА продължава да затъва в лоши условия

Според директора на ДЮШ на ЦСКА Спас Джевизов, за момента, школата не е приоритет на клуба

06.03.2015 | 12:32 Редактор: Владимир Андонов
ДЮШ на ЦСКА продължава да затъва в лоши условия

Школата на ЦСКА не функционира правилно вече години наред. Все по-малко юноши на клуба намират място в първия отбор и успяват да се реализират в голям клуб от чужбина. Последните такива са Иван Иванов и Александър Тонев. Защитникът в момента е играч на швейцарския Базел, а нападателят играе в шотландския гранд Селтик, след като не успя да се наложи в английския Астън Вила. Червените все повече залагат на чуждестранни футболисти при мъжете, а младите таланти са все по-неподготвени. Школата на ЦСКА, неотделима част от клуба, се намира в окаяно състояние! Мъжкият отбор няма къде да тренира….
Какво да кажем за децата. Ами те просто не са приоритет за ръководството на ЦСКА. Вярно е. В момента славният някога армейски клуб се бори за своето оцеляване. Червените имат огромни суми, които дължат, на мениджъри, футболисти, на Националната агенция за приходите. Лицензът е под въпрос, въпреки непрестанните уверения на главния акционер на клуба Александър Томов, че този път всичко ще е наред. Вярно е. Младите родни футболисти у нас са все по-зле подготвени – пример е Тодор Неделев от Ботев Пловдив – истинска находка за нашите географски ширини, но след като отиде в непретенциозния германски Майнц 05 – не помирисва официални мачове. Вярно е. В България има все по-малко квалифицирани треньори, които да научат родните таланти на тактически знания и умения. Вярно ЦСКА не разполага с база.
През изминалата година бяха изградени няколко игрища на базата на ЦСКА в Борисовата градина, но те със сигурност не са достатъчни, нито за мъжете, а още по-малко и за юношеските формации. Базата на Панчарево е в плачевно състояние и докато там нещата не бъдат променени всяка тренировка ще е неизбежно съпътствана от риск за контузии.

 ЦСКА се превърна и в основен донор за школата на Лудогорец. В последно време армейците бяха напуснати от не един и двама таланти. Последно в началото на февруари в посока Разград червения клуб бе напуснат от обещаващия вратар Даниел Наумов. Причината за тези бягства, проблемите пред школата и визията за бъдещето – за всичко това говорихме с шефа на ДЮШ – Спас Джевизов.