Сребърният Иван Марков пред "Резултат"

16.11.2014 | 20:54
Сребърният Иван Марков пред

Един сребърен медал. Такава е равносметката за българските щанги от Световното първенство в Казахстан. Спечели го Иван Марков в категория до 85 кг. Световният вицешампион се завърна в България със смесени чувства. Един килограм раздели Марков от титлата на шампионата на планетата в Казахстан. Най- добрият български щангист направи силно състезание и подобри личните си рекорди в двете движения. Той завърши първи в изхвърлянето със 179 килограма и четвърти в изтласкването с 211 килограма. Общият му сбор от 390 килограма го остави на един килограм от новия световен шампион Кянуш Ростами от Иран.  

В изхвърлянето Марков защити афишираните на заминаване амбиции за злато. В първия си опит той преодоля без проблем 174 кг. После конкурентите му Тао от Китай и руснаците Акадов и Окупов се провалиха. Големият съперник, иранецът Киануш Ростами, обаче беше безгрешен. При втория си опит Марков залитна назад, но удържа 177 кг. В последния си трети опит бургазлията преодоля 179 кг и се окичи със златото в първото движение, изпреварвайки с 1 кг съперника си от Иран. Ростами обаче си върна в изтласкването с 213 кг, които преодоля в неистов трети опит и така грабна титлата. Иранецът бе на косъм да не запише класиране, защото в първите си два опита не можа да тласне последователно 211 и 212 кг, но с последния се окичи със златото под носа на Марков. В изтласкването Иван се справи първо с 207 кг, а след това с увереност вдигна 211 кг. В последния си опит той можеше да грабне титлата и с успех на 213 кг, но реши да атакува на 214 и не сполучи.

Миналата година, на шампионата на планетата в полския град Вроцлав, Иван Марков отново финишира на второ място в двубоя. Последната световна титла за България донесе Иван Стоицов през 2007-а на първенството в Тайланд с двубой 363 кг.

Състезанието бе едва пето за Марков при мъжете след изтърпяното 4-годишно наказание заради допинг скандала преди олимпиадата в Пекин 2008. Тази година той стана европейски шампион в Тел Авив. В колекцията си има още сребро от световното в Полша миналата година и сребро от шампионата на Стария континент в Тирана 2013. На Олимпиадата в Лондон Марков завърши пети.

От другите българи на шампионата в Казахстан с най- предно класиране е Милка Манева в категория до 69 кг. Европейската вицешампионка от Тел Авив завърши с двубой от 234 кг, след като изхвърли 102 кг и изтласка 132. Владимир Урумов завърши 7-ми в категория до 62 кг, а другият ни представител тук- европейският шампион Ивайло Филев направи три нули. Васил Господинов в категория до 94 кг се нареди десети. Той завърши първи в група Б, като с резултата си от 377 кг в двубоя успя да изпревари двама съперници от Група А и се нареди 10-ти в крайното класиране. Младият щангист изпраща една много добра година. При дебюта си при мъжете на европейското в Тел Авив, Господинов спечели бронзов медал в двубоя. Десето място в Казахстан и за Демир Демирев при 77- килограмовите. Мая Иванова е 14-та, а Асен Мурадов 17-ти. Първенството в Алмати беше и първа олимпийска квалификация за Игрите в Рио де Жанейро 2016-та.