Левски търси спасение до Нова година

03.11.2014 | 16:12
Левски търси спасение до Нова година

Баскетболният шампион при мъжете "Левски" се намира в тежка финансова криза. Тимът не просто спечели титлата през миналия сезон, но постигна и исторически требъл, като триумфираха и в Балканската лига, и в Купата на България. До последно преди началото на този сезон не бе сигурно участието на тима. Левскарите не са получавали заплата от юни месец, но продължават да се борят на два фронта – в първенството и в Адриатическата лига. Техният старши-треньор Константин Папазов не се предава и продължава да търси спонсори за отбора. Срещнахме се с него и разговаряхме не само за финансовото положение на клуба, но и за проблемите с финансирането на спортните клубове у нас.

 

- Известно е на всички вече, че БК "Левски" има финансови затруднения, какво точно е положението на клуба?

- Единственото положително нещо към днешна дата е голямата любов, която има към „Левски“ от страна на феновете. В момента привържениците от „Тръст Синя България“ се опитват да помогнат с различни инициативи. Най-големият капитал, с който разполага „Левски“, е неговата публика. Разчитаме на продажба на абонаментни карти и билети за двубоите, с които да обезпечим календара. Оттук-нататък търсим голям спонсор или компания, които да помогнат.

- Трябва ли държава да се ангажира по някакъв начин в намирането на спонсори на спортните клубове?

- Категорично трябва да се вземе пример от развитите европейски държави как големите спонсори помагат на спортните клубове и организации. Дали ще имат преференции или данъчни облекчения, по някакъв начин трябва да се стимулират тези, които помагат на отборите. Управляващите трябва да разберат, че професионалният спорт е нещо, което носи радост и настроение на хората. Българите, които помагат и финансират спортните клубове досега, го правят заради личната емоция, сантименти към спорта и клубни пристрастия, а не заради икономическа обосновка. Докато това е така, българският спорт ще потъва, а останалите в Европа ще вървят нагоре.  Не може да продължаваме да разчитаме на няколко мохикани, които отделят от личните си средства. Това е работа на парче.

- Само в България ли го има този проблем с финансирането на спортните клубове?

- Криза има в световен мащаб. Но грандовете има добър маркетинг и печелят пари. "Левски" е голямо име и отбор. Но трябва да се реши този проблем с помощта на държавата, защото никой не е застрахован.

- Има ли краен срок, след който БК Левски няма да оцелее?

- Благодарение на своите фенове, Левски ще може да подсигури каленадара си като участие. Но аз смятам, че високият морал, който показват играчите досега, ние нямаме право след Нова година да ги задържаме. Последното плащане е било през месец юни. За играчите „левски“ също е идея и досега те не са казали и дума по темата. Но ако не може да им плащаме, трябва след Нова година да ги пуснем да си търсят нов отбор, ако искат и да играем с юноши. Не заслужава тези хора да бъдат доброволци.