Везенков: Искам да играя, грандовете не ме изкушават

Националът не мисли за трансфер, а за участието си с мъжкия и младежкия отбор на България

04.07.2014 | 14:17
Везенков: Искам да играя, грандовете не ме изкушават

На 8 юли на остров Крит започва Европейското първенство за младежи (до 20 години) по баскетбол. България е една от страните, които ще участват и този път имаме поводи за по-смели очаквания и амбиции. Преди две години същият състав, отново воден от треньора Петко Делев, влезе в топ 8 на еврошампионата за юноши. Освен това в редиците на България е един от най-талантливите и добри баскетболисти до 20-годишна възраст - Александър Везенков. 

Везенков направи изключително силен сезон с екипа на солунския "Арис", където със страхотни лични показатели изведе отбора до полуфинал за купата на страната. Големият талант на България получи огромно признание в Гърция  - бе обявен за най-добър млад играч в южната ни съседка. Общо 39 журналисти гласуваха за него. Петима му отредиха второ място в класацията и трима го поставиха трети. Българинът категорично е на върха сред колегите си с актив от 130 точки. Играта на национала ни предизвика интереса на някои от най-големи европейски клубове – като "Анадолу Ефес", "Олимпиакос", "Панатинайкос" и други. Александър обаче иска да се концентрира върху участието си с младежкия национален отбор на Европейското първенство в Крит през месец юли, а веднага след него и присъединяването му към лагера на мъжкия национален отбор за европейските квалификации срещу Израел, Черна гора и Холандия. Везенков-младши е един от 16-те в селекцията на Георги Младенов.

Тази година Александър Везенков получи и наградата на българските журналисти за най-талантлив млад баскетболист до 21 години у нас - "Рачо Колев - едно сърце, една игра". Наш екип се срещна с него преди Европейското първенство. Разговаряхме с крилото на Арис за личните му амбиции, за евентуалния трансфер и за надеждите, свързани с националните отбори на България. Вижте интервюто във видеото.