Представиха официално Владимир Кузюткин

Представянето на новия селекционер на женския ни национален отбор по волейбол Владимир Кузюткин премина при огромен медиен интерес. Руският специалист наследи на поста италианеца Марчело Абонданца, който успя да класира тима ни за световното първенство в

07.04.2014 | 17:28
Представиха официално Владимир Кузюткин
Представиха официално Владимир Кузюткин

Новият селекционер обясни пред медиите каква е мотивацията му да застане начело на България:

 „Дойдох на добра воля, защото е чест да бъда треньор на българския национален отбор, който има голям капацитет. От договор за 1, 2 или 5 години не зависи нищо, затова моето споразумение с федерацията е до Световното първенство и евентуално след него. Приех поканата, защото женският ви национален тим има огромен потенциал. Тези момичета трябва да излязат от ролята на статисти и да бъдат водещ тим в световния волейбол. До момента България беше средняк или малко по-нагоре в тези първенства, но това е чудесна изходна позиция, за да направим тази крачка, която е необходима, за да бъдем в елита. Ще се опитаме да се класираме за европейското първенство, а после да направим и възможно най-предно класиране на световното първенство в Италия", коментира Кузюткин.

67-годишният руски специалист обяви завръщането в тима на две от най-силните и опитни български волейболистки- Ева Янева и Елена Колева, които не бяха част от селекцията на неговия предшественик Марчело Абонданца миналата година. Янева имаше здравословни проблеми, а Колева не попадна сред избраничките на италианеца. Сега Кузюткин се надява те да бъдат част от формирането на силен колектив в националния отбор. Селекционерът обяви и трите разпределителки, на които ще залага - това са Лора Китипова, Диана Ненова, която се завръща, както и младата Петя Баракова. Мария Филипова няма да бъде част от състава, тъй като готви сватба в средата на лятото, а титуляр на позицията либеро ще бъде Десислава Николова, която прави силни мачове в турския Халкбанк. Волейболистките се събират за първи лагер на 21 април в Тетевен.

„Не ми харесва нивото, на което е вътрешният ви шампионат. Но от друга страна битката, която се води между отборите, желанието за  успех на всеки един е на изключително ниво. И бих искал точно това да се прехвърли и в националния отбор. Искам момичетата да играят с огромно желание и хъс във всеки един мач.“, допълни руснакът.

В щаба на руския специалист влизат трима български помощници – Петър Шопов, Владимир Орлов и Пламен Христов. Козюткин сподели защо се е спрял на този екип:

„При разговора с ръководството на федерацията се разбрахме, че не искам чужденци в екипа си. Считам, че българските треньори са достатъчно квалифицирани. Искам дори статистиците, които ще бъдат в щаба, да са бивши волейболисти.  Искам всеки един, който е в отбора, да бъде неизменна част от процеса на работа. Каква е тайната как се работи с жени ли? – не искам да я разкривам. Ще кажа само че загубите учат, а успехите не. Във всеки един мач и турнир вие виждате резултата, докато аз гледам тънкостите и нюансите на играта. „, мотивира избора си Кузюткин.

Припомняме, че през 2010 година Владимир Кузюткин изведе Русия до световна титла с 11 победи от 11 мача. Сега целта пред него е да вкара българския национален отбор в елита. Желанието на новия селекционер е тимът ни да вземе участие в турнира за „Купа Елцин“, което да бъде като генерална подготовка за световното първенство в Италия през есента. На Мондиала България е в група „В“ заедно с отборите на Бразилия, Турция, Сърбия, Камерун и четвъртия тим от Северна и Централна Америка.