Л. Хампарцумян: Поемането на нов дълг не е толкова лоша идея, но не беше обясненa както трябва

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк

23.02.2015 | 11:16 Редактор: Дориана Ранкова
Л. Хампарцумян: Поемането на нов дълг не е толкова лоша идея, но не беше обясненa както трябва

 

Поемането на дълг от държавата Левон Хампарцумян коментира, че е необходимо заради взети решения за поемане на задължения преди, като посочи работата на бившия министър на финансите Симеон Дянков. Така че сега малко повече буфери, които са вградени в този дълг, плюс рефинансиране на стари и по-скъпи задължения отколкото очакваните лихвени нива на новите кредити, не е толкова лоша идея, коментира банкерът. Но според него дългът не е бил обяснен както трябва. Българските банки поне през 2015 година ще бъдат едни от сериозните купувачи на този дълг.

Според Хампарцумян, социален диалог не липсва, но е важно съдържанието, което участниците влагат. Обсъжданите предложения според него са важна част. Намаляването на пенсиите не е опция, увеличаване на пенсионната възраст е необходимо също и прекратяване на злоупотребите с права, което е национален спорт  у нас по думи на изпълнителния директор на УниКредит Булбанк.

Случаят КТБ Хампарцумян сравни с "арогантен пример на отказали имунни системи на държавата". Вината не бива да се забравя от кой се носи, а именно от екипа на банката и неговото ръководство. След това, обаче той добави като участник в системата и Банков надзор на БНБ и данъчни и правителства. Според него е имало доста голяма публична подкрепа и административна небрежност в лицето на регулаторите.

Хампарцумян посочи и важните стъпки, които сега трябва да направим като избора на подуправител на БНБ, но  не по-малко трябва да се мисли и в посока за влизане в еврозоната и Единния банков надзор. Това изисква стабилен и избран с колкото се може по-голяма подкрепа кандидат за Банков надзор.

 

Цялото интервю в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да видите в следващия видео материал: