fallback

Мястото на Саудитска Арабия в геополитическия пъзел, Boom&Bust (08.02.2015)

Втора част на Boom&Bust от 08.02.2015г.

09.02.2015 | 20:01 Автор: Мартин Илиев

Според проф. Чуков смъртта на крал Абдула е била събитие с изключителен международен отзвук. Станали сме свидетели на впечатляващо присъствие на държавни ръководители на неговото погребение. От Индонезия до Мавритания е имало траури. Включително в съседната на нас Турция е бил обявен тридневен траур. Западна Европа също е имала много свои представители, а от по-близките до нас държави следва да се спомене присъствието на Виктор Орбан. В този контекст проф. Чуков направи тъжната  констатация, че от българска страна не е имало представители, акцентирайки върху недалновидността на родния политически елит, тъй като Саудитска Арабия е нефтената помпа на света. "Ако в момента има такива ниски цени на нефта, това го дължим най-вече на Саудитска Арабия", подчерта проф. Чуков. Те използват обаче умело квотите. Поставят малко по-висока цена за Западна Европа и Америка, но свалят цената на износа за Азия. По този начин си играят с нефта като много силен инструмент за геополитика.

Проф. Чуков припомни, че през ноември месец на срещата на Г-20, тогавашният престолонаследник - принц Салман, който е новият крал на Саудитска Арабия, заедно с Путин много ясно и за пореден път са поставили условие - подкрепа за Башар Асад срещу вдигане на цените на петрола. Такава не е била получена и "всички видяха какво стана после", добави проф. Чуков.

"Ако Саудитска Арабия е стратегически партньор и приятел на някого на Запад, това е само на една държава и тя се казва Съединените американски щати", допълни Георги Милков. За останалата част от света има различни коментари каква се пада Саудитска Арабия. По отношение на управлението на крал Абдула, Милков посочи, че до известна степен той може да бъде приеман за реформатор, особено ако се погледне през очите на консервативното саудитско общество. И наистина в страна, в която на жените е забранено да излизат сами на улицата или да шофират, ако си им дал право да гласуват в общиснките избори, сигурно ще изглеждаш реформатор. Или ако си направил първия университет, където на едно и също място, макар и в отделни стаи, се обучават девойки и младежи, за мнозина ще си реформатор.

Георги Милков подчерта още, че крал Абдула е управлявал твърде дълго за стандартите на Саудитска Арабия, като в действителност той е управлявал и преди да качването си на престола. Станал е крал през 2005г., а практически управлява от 1995г.. Проф. Чуков от своя страна призна, че един от приносите на крал Абдула е бил поставянето на ред в наследяването.

Двамата гости споделиха мнението, че след смърта на крал Абдула не се очаква смяна на поведението на Саудитска Арабия на международната сцена. По темата за финансирането на ИДИЛ от страна на Саудитска Арабия Георги Милков разясни, че не следва да се слага знак за равенство между Саудитска Арабия и саудитските капитали, които понякога отиват в посока на екстремистки групи.

Вижте целия интригуващ разговор в следващото видео.

 

fallback
fallback