Икономиката зад екологичните движения, Boom&Bust (01.02.2015)

Втора част на предаването Boom&Bust.

02.02.2015 | 14:44 Редактор: Мартин Илиев
Икономиката зад екологичните движения, Boom&Bust (01.02.2015)

За произхода и икономическите платформи на екологичните движения, за техните цели, за изменението на климата, свръхпопулацията, замърсяването, през очите на екологията и икономиката зад всичко това, в студиото на Boom&Bust говорят Боян Рашев, управляващ партньор в "denkstatt Bulgaria" и Димитър Мирчев, част от ПП "Зелените".

В началотo на разговора Боян Рашев направи исторически преглед на съвременното екологично движение. По неговите думи подобни инициативи е имало и назад в историята, но в съврeмеnния му вид се оформя около 60-те години на миналия век. По това време хората в западния свят са били достатъчно богати, за да почустват, че екологията, околната среда и замърсяването трябва да бъдат приоритет. Тогава се засилва желанието на хората да живеят "на чисто".

Димитър Мирчев посочи, че най-големият въпрос за решаване пред екологичните движения е замърсяването. Според него то е форма на нарушаване на неприкосновеността на частната собственост. И тук е пресечната точка между десните и зелените политически движения. На втори план идва проблемът за опазването на природата.

Повече от този интересен и поучителен разговор може да видите в следващото видео.