Франция под прицел, Boom&Bust (11.01.2015)

Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски", и Мариян Карагьозов, докторант в Института по балканистика на БАН.

11.01.2015 | 20:08 Редактор: Мартин Илиев
Франция под прицел, Boom&Bust (11.01.2015)

В първата част от Boom&Bust анализираме причините и изводите от трагедията "Шарли Ебдо" във Франция. Застрашен ли е европейският модел на свобода и толерантност и дали събитията от Франция не вещаят мрачно бъдеще пред всички европейци? Тези и още въпроси коментират в студиото Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, и Мариян Карагьозов, докторант в Института по балканистика на БАН.

"Без съмнение това, което се случва в Париж е притеснително. Получава се един сблъсък на това, което имаме като изградено и достигнато равнище на свобода на словото и изразяване на мнение в медиите, и определени нагласи на хора, които в крайна сметка живеят на територията на Франция и на територията на Европа", заяви Христев. И пак той допълни, че отвъд предполагаемата връзка с терористични организации е налице и реакция, която изразява разликата между европейското, или френското, разбиране за това докъде можеш да стигнеш в осмиването на нещо, с което не си съгласен, и разбиранията, които доминират в мюсюлманската религия затова какво може и какво не може да бъде изразявано.

От своя страна, Мариян Карагьозов поясни, че фундаметализмът не е явление, характерно единствено за ислямската религия. Фундаментализмът може да бъде и християнски и юдейски. Той допълни, че фундаменталистите от теоретична гледна точка са хора, които отричат традициите и културните и религиозни натрупвания, а изграждат своя мироглед само на строго фиксираните свещенни текстове на дадената религия.

Целия разговор проследете в приложеното видео.