КТБ – сагата продължава Boom&Bust част 1 (02.11.2014)

Как да тълкуваме политическата активност около случая "КТБ"? Какво трябваше и какво направи БНБ? Какво ни казват числата от одитния доклад и имаме ли основания да се съмняваме в тях? На тези и други интересни въпроси около темата на деня потърсиха отговор

03.11.2014 | 16:00 Редактор: Мартин Илиев
КТБ – сагата продължава Boom&Bust част 1 (02.11.2014)
КТБ – сагата продължава Boom&Bust част 1 (02.11.2014)

В първата част на Boom&Bust от 02.11.2014г.  проф. Емилия Миланова и финансистът Георги Атанасов изложиха своята гледна точка относно случващото се с Корпоративна Търговска Банка. Бившият подуправител на БНБ изрично подчерта, че квесторите на Централната банка и одиторите са се договорили проверката да бъде извършена по международен стандар за свързани по съдържание услуги, в резултат на което извършените действия не могат да се квалифицират като одит и имат ниска степен на достоверност.  Става ясно, че докладът се отнася само до отделни елементи и необхваща целия финансов отчет.

От своя страна Георги Атанасов сравни отношенията между отговорните лица в сагата със сюжета от романа на Джордж Оруел "Фермата на животните'. Според него недоумение буди фактът, че само  месец преди затварянето на КТБ от БНБ са допуснали придобиването на "Креди Агрикол" (в последствие банка "Виктория"), като докладите от последната инспекция на място сочели, че всичко в банката е перфектно. Вижте цялото предеване във видеото.