Футболът трябва да се разглежда като всеки друг бизнес

Според Александър Терзийски футболът е индустрия, която е в процес на развитие, и в бъдеще ще носи сериозни приходи на отборите

09.03.2014 | 17:41 Редактор:
Футболът трябва да се разглежда като всеки друг бизнес
Футболът трябва да се разглежда като всеки друг бизнес

Футболът трябва да се разглежда като всеки друг бизнес, който може да генерира приходи, заяви в предаването “Boom & Bust” на Bulgaria On Air финансистът Александър Терзийски. По думите му и в този бизнес е необходимо правилно менажиране в дългосрочен план.

Според Терзийски футболът е индустрия, която е в процес на развитие, и в бъдеще ще носи сериозни приходи на отборите, както в Европа, така и в целия свят.

Това, което на първо място трябва да направи един отбор, за да започне да печели, е да редуцира разходите още в начален стадий, смята той.

Финансистът отбелязва, че има два типа управление на футболните отбори. Първият е свързан с богатите собственици, където не може да се говори толкова за печалба от самия футболен бизнес.

Вторият се характеризира със силна оптимизация на разходите и дългосрочно стратегическо планиране, така че отборът да генерира печалби от бизнеса. При този вариант се вземат предвид всички пера на приходите - спонсорството, партньорствата, мърчъндайз, телевизионни права и трансфери на играчи.

“Феновете са едно огромно предимство и от тях могат да се извличат страшно много приходи”, категоричен е Терзийски.

Съветът му към българските отбори е да не мислят за тазгодишните си проходи и как да станат шампиони, а да изградят стратегия за периода 3 до 5 години, така че клубът да се разглежда с цел и мисъл.

Финансистът смята, че детско-юношеските школи не са тежест за отборите от гледна точка на разходите, тъй като в тях се влагат едва 20 на сто от средствата. Тази инвестиция обаче на по-късен етап се връща, тъй като школата става основно перо за приходи.

За модела на Лудогорец, който се характеризира с висока първоначална инвестиция в отбора, Терзийски заяви, че времето ще покаже дали е печеливш. Според него той е твърде рисков, защото се разчита само на един акционер.

“Набирането на капитал от борсата не е лошо, ако имаш дългосрочна стратегия”, смята експертът.

Той е категоричен, че на футболния отбор трябва да се гледа като на предприятие, като трябва да действа в посока то да се самоиздържа и изхранва, както го правят компаниите в другите индустрии.