fallback

Европа с тежки мерки срещу войната по пътищата

Тази седмица Испания намали ограничението на скоростта по междуградските си пътища от 100 на 90 км/ч

01.02.2019 | 20:02 Автор: Велислав Филипов

Борбата с войната на пътя се води не само у нас, а и в цяла Европа. Тази седмица Испания намали ограничението на скоростта по междуградските си пътища от 100 на 90 км/ч. 

За разлика от Франция, където подобни мерки предизвикаха бурни протести, сред испанските шофьори не се наблюдава недоволство. Причината вероятно е успешната комуникация на правителството. Управляващите заявиха, че целта им е да намалят броя на жертвите по пътищата под 30 на 1 милион души население. В момента числото е 39. 

Всяка подобна промяна обаче води до извънредни разходи. За подмяна на табелите през последните месеци са инвестирани 526 хиляди евро. 

Миналата година във Франция също намалиха ограничението на скоростта извън града с 10 километра. Макар и още да е рано за заключения, данните за 2018 година показват, че това е годината с най-малко жертви на пътя, откакто в страната се води статистика. 

Ограничението на скоростта от 90 на 80 км/ч беше сред мотивите за недоволството на "жълтите жилетки“ във Франция, които протестират вече повече от 2 месеца. За този период са повредени 60% от радарите по пътищата. Заниженият контрол очевидно стимулира френските шофьори да натиснат педала, тъй като през декември пък се наблюдава четирикратен скок в броя на глобите за превишена скорост.

Не във всички страни в Европа обаче намаляват ограниченията на скоростта. Изключение правят Австрия и Германия. Наскоро правителството в Берлин отхвърли предложение за въвеждане на стандартното ограничение от 130 км/ч за всички магистрали.

В Германия има аутобани, по които можете да се движите с колкото пожелаете. Интересно е обаче, че основният аргумент за идеята за намаляване на скоростта са не жертвите на пътя, а ограничаване на вредните емисии. 

Ако се върнем на жертвите на пътя, трите държави с най-много загинали са все на Балканите. Най-много хора загиват в катастрофи в Румъния – 98 души на 1 милион население. За жалост в тази класация България заема предна позиция. 

Трите държави с най-малко загинали на пътя са Швеция, Великобритания и Холандия. В Швеция и Холандия ограниченията на скоростта са съответно 70 и 80 км/ч.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

fallback
Още от Свят
fallback