След смяната на името: Македония сменя личните документи и парите

Срокът за подмяната е до пет години съгласно Преспанския договор

26.01.2019 | 11:05 Редактор: Ралица Братанова
След смяната на името: Македония сменя личните документи и парите

Македония ще смени всички документи за самоличност и паричните си знаци, за да отрази промяната в официалното име на страната, след като договорът за това беше ратифициран и от гръцкия парламент в петък. Срокът за подмяната е до пет години съгласно Преспанския договор.

Обновяването ще важи за паспортите, картите за самоличност и шофьорските книжки, както и за регистрационните номера на автомобилите. Те ще носят обозначения MК и MNK, а след влизането в сила на договора досега официалното международно име на страната FYROM, от Бивша югославска република Македония (БРЮМ), ще престане да се използва. Ще бъде заличено и името, под което България е признала страната - Република Македония.

И макар, че занапред Македония ще се нарича Република Северна Македония, официалният език в страната остава македонски. Самите македонци вече ще се наричат “македонски граждани от Северна Македония”. С нови названия ще бъдат и държавните институции. В тригодишен срок ще се променят всички търговски марки и наименования на компании, за да се отрази новото име.

Засега не е ясно как ще бъде организирана подмяната на личните документи, като властите вероятно ще заложат на замяна при изтичане на срока на валидност. 


Повече четете в Dnes.bg
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.