"Турски поток", Косово, орден за Вучич... Путин на посещение в Сърбия

Руският президент ще отнесе със себе си в Москва планинска овчарка на име Паша като подарък

17.01.2019 | 19:57 Редактор: Велислав Филипов

Ключова визита на руския президент Владимир Путин в Сърбия. Той пристигна при изключителни мерки за сигурност. 

Малко след 13 часа местно време Владимир Путин кацна на летище "Никола Тесла", където беше посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич. След това двамата положиха венци на гробището на Освободителите на Белград, за да почетат паметта на сръбските и руски войници, загинали във Втората световна война.

След официалното посрещане в бившата палата на федерациите, двамата обсъдиха на четири очи актуалната политическа ситуация в региона. Акцентът беше Косово, чиято независимост Русия не признава. 

По-късно в присъствието на двамата президенти бяха подписани около 20 споразумения, основно в сферата на икономиката. Путин и Вучич коментираха и продължаването на газопровода "Турски поток" до Сърбия. 

По-рано руският президент заяви в интервю за белградския вестник "Политика", че Европейският съюз трябва да гарантира, че няма да пречи на доставките на руски газ в Европа. 

Визитата на Путин в Белград предизвика всенародно вълнение. Десетки хиляди сърби от цялата страна се стекоха в столицата, за да видят руския президент - някои от тях със специално организирани автобуси. 

Александър Вучич получи от руския си колега орден "Александър Невски", който по традиция се връчва само на руски граждани за изключителни заслуги. След идването си на власт през 2012 г., Вучич успява да балансира между голямата цел - да присъедини Сърбия към Европейския съюз и да не разваля историческите връзки с Русия.

Топлите чувства на сръбския президент не са изненада. Смята се, че той използва посещението на Путин за предизборна агитация. Целта е да възстанови сриващия му се рейтинг. И докато в Белград Путин беше посрещнат с радостни възгласи, то в независимата област Войводина в Северна Сърбия бяха издигнати плакати "Путин, върви си!“. 

Путин ще отнесе със себе си в Москва планинска овчарка на име Паша. Припомняме, че през 2010 при визитата си в София той получи като подарък от Бойко Борисов кучето Бъфи, което впоследствие прекръсти.