Какво ни очаква през 2019 година?

150-годишен рожден ден ще отпразнува Менделеевата таблица

01.01.2019 | 16:30 Редактор: Ралица Братанова
Какво ни очаква през 2019 година?

През 2019 година погледите ще бъдат насочени към небето – очакват се цели пет слънчеви затъмнения. На 2 юли жителите на Чили и Аржентина ще станат свидетели на пълно затъмнение, а през декември затъмнение ще се наблюдава над Арабския полуостров и южна Азия.

150-годишен рожден ден ще отпразнува Менделеевата таблица – едно от най-значимите научни открития в човешката история.

Историческа годишнина ще отбележи и величественият Гранд Каньон в американския щат Аризона – един век като национален парк, въпреки че природната забележителност действително е малко по-възрастна - на близо шест милиона години. 

Тази година британското кралско семейство ще се увеличи с още един член – Островът очаква с нетърпение раждането на първото дете на принц Хари и Мегън Маркъл. Щастливото събитие все още няма точна дата, но най-вероятно ще бъде през пролетта. 

По същото време в Япония - император Акихито ще абдикира в полза на сина си Нарухито. Това е първото оттегляне в императорското семейство от два века насам. 

От днес, стотици хиляди произведения на филмовото, литературното и музикалното изкуство стават достояние на публиката, без авторски права – сред тях са и творби на Чарли Чаплин, Олдъс Хъксли, Едуард Естлин Къмингс и Бела Барток. 

През 2019 година ще бъде отбелязано и историческо събитие в света на видеоигрите – световен турнир на хитовата игра "Фортнайт“ с награден фонд от  100 милиона щатски долара. 

Новата година обаче, не носи добри новини за феновете на хитовия телевизионен сериал "Игра на тронове“ – тазгодишния сезон ще бъде последен за титана на малкия екран. 

На музикалната сцена ще бъде поставено началото на края – Елтън Джон започва последното си световно турне