fallback

Газова експлозия срути блок и взе 4 жертви в Русия

Съдбата на 68 живущи в сградата е обявена за неизвестна

31.12.2018 | 12:40 Автор: Иван Берберов

До момента са установени 4 загинали при взрив в газифициран жилищен блок в Магнитогорск, при който се  е срутило стълбището на една от секциите на блока. Управителят на Челябинска област (Русия), Борис Дубровский, обяви за неизвестна съдбата на 68 от живущите в блока, съобщава ТАСС.

Броят на загиналите в извънредната ситуация в Магнитогорск достигна четири, съдбата на 52 от 120-те души, които са живели в повредената част на сградата, е установена, каза губернаторът на Челябинска област Борис Дубровский.

"В 13:00 часа (11:00 московско време) в жилищната сграда са регистрирани 111 души, девет души под наем (от общо 120 души). Известна е съдбата на 52 души (четирима от тях са починали, 16 са евакуирани, включително седем деца, хоспитализирани са четирима души, включително две деца, 28 души, които са се свързали с близките си), пише той.

Губернаторът потвърди информацията за ТАСС за жертвите. - четири, разбираме мъртвите - каза той.

Дубровски каза още, че около 50 души могат да са останали под развалините.

"До края на деня, задачата е да се разчистят отломките, около 50 са възможните жертви [под развалините]", каза Дубровский и добави, че общо по време на срутването на  в нея са били регистрирани 110 души, девет са наели жилища на търговска основа. "Изхождаме от логиката на факта, че 120 души са живели в тази секция (входа). Разбираме колко от тези хора, които вече виждаме,  не са пострадали", каза той.

Ръководителят на региона уточни, че температурата от минус 20 градуса усложнява работата и съкращава времето, за което хората наистина могат да бъдат спасени. „Шансовете да останат живи под развалините остават“, добави Дубровски.

Експлозията настъпила в жилищна сграда, което доведе до срутване на входа. На място се провеждат аварийно-спасителни работи. В тях участваха 469 души и 66 единици техническо оборудване, уточнява ТАСС.

Студовете и рискът от по-нататъшно разрушаване на сградата в руския уралски град Магнитогорск, част от която рухна днес при експлозия на битов газ, затрудняват разгребването на развалините, където спасители все още търсят затрупани хора. Това заяви прессекретарят на местния клон на министерството на извънредните ситуации Егор Пахомов, предаде ТАСС.

Градската управа съобщи, че са застрашени от рухване още два входа от общо 12 в десететажния панелен жилищен блок. Четирима са потвърдените загинали при инцидента.

В неизвестност са 68 от 120-те жители на пострадалия вход.

Според губернатора на Челябинска област Борис Дубровски може да са затрупани още около 50.

До минус 27 градуса се очаква да падне тази нощ температурата в Магнитогорск по данни на федералния хидрометеорологичен център, предаде Dnes.bg.

Над 1300 души с 200 единици техника се включиха вече в спасителните дейности на местопроизшествието, информира Пахомов.

Снимка: ТАСС

fallback
Още от Свят
fallback