fallback

Киното, музиката, науката - личностите, които светът изгуби през 2018 г.

Шарл Азнавур, Стан Лий, Арета Франклин и Стивън Хокинг са само част от имената, които си отидоха

30.12.2018 | 16:40 Автор: Ивайло Николов

През август светът се сбогува с кралицата на соул музиката Арета Франклин. Тя е един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена. Певицата с неповторим глас е 18 пъти носител на наградата "Грами", включително една за цялостно творчество. 

През октомври си отиде и легендата на френските шансони Шарл Азнавур. Често е наричан "френският Франк Синатра". Певецът, посветил 80 години от живота си да възпява любовта, е автор на над 1300 песни, стана първият френски изпълнител със звезда в Алеята на славата в Холивуд. 

Светът се прости и с оперната прима Монсерат Кабайе. Неповторимото сопрано в продължение на 50 години завладява сърцата на почитателите си по целия свят. Партнирала си е на една сцена с известните тенори Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Едно от най-известните ѝ участия е в песента "Barcelona", в която участва с великия Фреди Меркюри. 

Огромна беше загубата и за любителите на комикси. Почина легендата Стан Лий. Създателят на едни от най-известните супергерои като Спайдърмен, Фантастичната четворка, Хълк, Капитан Америка, си отиде на 95 години. 

Светът се раздели с един от най-великите си умове – Стивън Хокинг. Ученият, който доказа, че умът може да възтържествува над тленността на тялото, вдъхнови милиони хора и даде нови хоризонти на научната мисъл. 

Мнозина го наричат "най-искрящата звезда" на модерната наука, а случайност или не - Хокинг напусна този свят на рождената дата на друг брилянтен учен - Албърт Айнщайн.

fallback
Още от Свят
fallback