Цунами връхлетя Индонезия, загиналите и ранените са стотици

Десетки са безследно изчезнали, други са хванати в капана на отломките

23.12.2018 | 12:50 Редактор: Тодор Петров
Цунами връхлетя Индонезия, загиналите и ранените са стотици

Повече от 200 души загинаха, а над 800 са ранени, след като цунами удари индонезийските острови Ява и Суматра. 30 души се водят безследно изчезнали. Очаква се броят на жертвите да продължи да се увеличава, тъй като все още не са достигнати всички засегнати области.

От Министерството на външните работи заявиха, че няма сигнали за пострадали българи при бедствието.

Приливната вълна удари крайбрежните зони, причинявайки смъртта на стотици. Опустошителното бедствие помете и сцена на открито, на която по това време свири рок група. Най-малко един от музикантите загина, а други изчезнаха. 

Спасителни екипи и линейни трудно достигат засегнатите зони, тъй като някои от улиците са блокирани от съборени сгради. А в капана на отломките все още има стотици хора. Смята се, че причината за опустошителното бедствие е подводно свлачище, причинено от изригването на вулкана Анак Кракатау. 

Поредното природно бедствие връхлетя островната държава през септември, когато загинаха над 800 души, след като земетресение и последвало цунами удариха град Палу на остров Сулавеси, разположен източно от Борнео. Впоследствие броят на жертвите надхвърли 5 000 души.

Вижте още във видеото.