Замърсяването на въздуха във Великобритания вероятно ще се повиши, ако излезе от ЕС без сделка

Прогноза показва, че изгарянето на въглища ще се увеличи през следващата година

01.12.2018 | 16:50 Редактор: Ралица Братанова
Замърсяването на въздуха във Великобритания вероятно ще се повиши, ако излезе от ЕС без сделка

Нивото на замърсяване на въздуха във Великобритания вероятно ще се повиши, ако страната излезе от Европейския съюз (ЕС) без споразумение, нарушавайки ключово обещание, направено от премиера Тереза Мей за ограничаване на емисиите въглероден диоксид, съобщава Bloomberg, позовавайки се на прогноза, направена от Bloomberg New Energy Finance.

Прогнозата показва, че изгарянето на въглища ще се увеличи през първото тримесечие на следващата година ако Лондон не успее да достигне до сделка с Брюксел. В такъв случай Великобритания ще напусне европейския пазар на квоти за въглеродни емисии, които ще бъдат заменени от своеобразен данък.

Проблемът е, че пазарът на емисии използва като рамка календарната година, която се разминава с британската фискална година, приключва в края на март, което ще създаде тримесечна дупка с по-ниски цени за въглеродни емисии.

Без споразумение Великобритания автоматично ще напусне системата за търговия с въглеродни емисии на ЕС, което означава, че замирсителите в страната няма да разполагат с квоти.

Въглеродните емисии, включително и тези от внесената електроенергия, са 72 млн. тона. Те отичат понижение с близо 12 на сто спрямо 2016 г. поради спада в добива на въглища и природен газ. Тази стойност се равнява на 150 кг спестени емисии въглероден диоксид на човек.

Но ако Великобритания излезе от ЕС без сделка, тези стойности ще бъдат променени във възходяща посока.

Четете повече на Investor.bg.