ООН призова Украйна и Русия за сдържаност, напрежението обаче не стихва

Външно министерство призова сънародниците ни да ограничават пътуванията си до региона

27.11.2018 | 18:57 Редактор: Велислав Филипов
ООН призова Украйна и Русия за сдържаност, напрежението обаче не стихва

Военно положение в някои области на Украйна за срок от 30 дни заради задържаните от Русия украински кораби и екипажите им в Черно море. Това реши късно снощи украинският парламент.

Реакция имаше и от страна на България – от Външно министерство съветват сънародниците ни да ограничат пътуванията си до Украйна за този период, особено в областите, за които е обявено военно положение.

То обхваща областите Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска, уточняват от МвнР.
 
Ако пък вече са в страната, да се регистрират в дипломатическите ни представителства на място или на уебсайта на българското външно министерство. Сънародниците ни са съветвани да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение. 

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

Президентът Румен Радев пък призова за възможно най-бърза деескалация на напрежението между Киев и Москва. 

Руският президент Владимир Путин изрази "сериозно безпокойство" от въвеждането на военното положение, а Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно.

На този фон стана ясно, че 24-ма от задържаните украински моряци ще бъдат задържани за срок от 60 дни. Руските разузнавателни служби разпространиха видеа на трима от задържаните, в които един от тях твърди, че съзнателно е игнорирал сигналите на руската страна и е бил наясно с провокативността на украинските действия. Командирът на украинските военноморски сили обаче заяви, че моряците са били принудени да излъжат.

Заместник-главният секретар по политическите въпроси на ООН Розмари Дикарло призова Русия и Украйна да проявят сдържаност, за да бъде предотвратена сериозна ескалация на напрежението. Въпреки това извънредното заседание на ООН приключи без резолюция, тъй като Съветът за сигурност не може да потвърди случилото се.