В Брюксел доволни от споразумението за Brexit, евролидерите се събират на 25 ноември

Лондон ще трябва да плати на ЕС 45 млрд. евро за 21 месеца

15.11.2018 | 13:34 Редактор: Велислав Филипов
В Брюксел доволни от споразумението за Brexit, евролидерите се събират на 25 ноември

В контраст с реакциите в Лондон, европейските институции приветстваха новината за одобрението на споразумението за Brexit.

Главният преговарящ за Brexit от страната на Европейския съюз Мишел Барние представи постигнатата сделка пред евродепутатите. Според него в договора са защитени както правата на европейците, живеещи на Острова, така и на великобританците, живеещи на територията на ЕС.

Сумата, която трябва да плати Лондон на Брюксел, за да излезе от Съюза пък ще е 45 млрд. евро, а приходният период е 21 месеца. За този период двете страни трябва да сключат договор за търговските си отношения. Ако това не се случи в този период, ЕС е готов да удължи този срок.

По-рано главният преговарящ за Brexit се срещана и с председателят на Европейския съвет Доналд Туск. На срещата си с Барние,  Туск обяви, че свиква извънредна среща на лидерите на държавите в ЕС на 26 ноември в Брюксел. На нея всички лидери трябва да подпишат декларация, с която се съгласяват с всички клаузи в договора за Brexit. 

Преди самата среща всеки един от европейските лидери ще получи документа от 585 страници, който Лондон и Брюксел са сключили, за да я разгледат и да заявят позициита си. 

На финалната права сделката трябва да бъде одобрена от парламента на Великобритания, въпреки че според експерти това няма да стане скоро с оглед политическата криза на Острова.