Индия плаща на Русия 5,43 млрд. долара в рубли за поръчаните C-400

Страната ще получи пет полка ЗРК и ще стане третият купувач на тези системи за ПВО след Китай и Турция

04.11.2018 | 11:49 Редактор: Велислав Филипов
Индия плаща на Русия 5,43 млрд. долара в рубли за поръчаните C-400

Индия ще заплати на Русия поръчаните зенитно-ракетните комплекси С-400 „Триумф” на стойност 5,43 млрд. долара в рубли. Това съобщи вицепрезидентът на Русия Юрий Борисов, цитиран от Интерфакс.

„Индия ще купи рубли и ще се разплаща в рубли. Предвид факта, че курсът на рублата се колебае, в договора са взети предвид съответните рискове”, уточни заместник-председателят на правителството, направляващ отбранително-промишления комплекс.

Сумата на договора, подписан в началото на октомври, се оценява за 5,43 милиарда долара. Индия ще получи пет полка ЗРК и ще стане третият купувач на тези системи за ПВО след Китай и Турция.

На свой ред Турция, според вицепрезидента на Русия, е получила правото да направи допълнителни поръчки към основното споразумение с Русия за доставката на С-400.

"Мнозина искат да си купят нашите комплекси С-400. В частност Турция има възможността да поръча допълнителни доставки", каза Юрий Борисов. Той допълни, че компанията "Алмаз Антей”, която произвежда системите, е изградила нови заводи в Киров и в Нижни Новгород за новите поръчки.

Руско-турското споразумение за доставката на четирите дивизиона ЗРК С-400 е подписано през 2017. Договорът се оценява на 2,5 милиарда долара, като според експерти сделката е една от причините за засилването на напрежението между Турция и САЩ.

Аналогична ситуация възниква между Пекин и Вашингтон след обявяването на намерението на КНР да придобие руски комплекси за ПВО, заяви Юрий Борисов, но допълни, че е "убеден, че американските санкции няма да повлияят на сделките".

Повече четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: Facebook