fallback

Грузия избира президент за последен път чрез пряко гласуване

Според допитванията във водеща позиция е кандидатката Саломе Зурабишвили

28.10.2018 | 10:46 Автор: Ралица Братанова

Гражданите на Грузия ще избират днес президент за последен път чрез пряко гласуване. От 2024 година, съгласно приета през март редакция на конституцията, държавния глава ще определя избирателна колегия от 300 делегати - 150 депутати и също толкова представители на местните органи на властта, пише БНР. 

Във водеща позиция според допитванията е независимата кандидатка Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия "Грузинска мечта". Тя е следвана от Григол Вашадзе от дeсноцентристката коалиция "Единно национално движение" (привържениците на експрезидента Михаел Саакашвили). Третият сред главните претенденти е Давид Бакрадзе от опозиционната партия "Европейска Грузия". Регистрираните кандидати са общо 25-има.

Гласуването за днешните избори започна в 8 часа местно време и ще приключи в 20 часа. Президентският мандат в Грузия е шестгодишен.

В откритите 3637 изборни секции в страната са приканени да гласуват към 3,7 милиона избиратели. Грузинските граждани в чужбина ще могат да дадат гласа си в 55 секции в 39 страни.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback