Индонезия се бори с проблема с пластмасата по иновативен начин

Предаваш отпадък на спирката - получаваш безплатен автобусен билет

26.10.2018 | 14:21 Редактор: Ралица Братанова
Индонезия се бори с проблема с пластмасата по иновативен начин

Приблизително 8 млн. тона пластмасови отпадъци се изхвърлят в световните океани всяка година. Повече от половината идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Статистиката е плашеща - до 2050 г. няма да е останала морска птица, която да не е погълнала пластмасов отпадък през живота си. Само 10 години по – късно в световните океани ще плават повече пластмасови отпадъци отколкото морски животни. 

Въпреки мрачните прогнази управата на втория по големина град в Индонезия Сурабая е намерила иновативен начин да се бори с проблема. Местните жители са насърчавани да рециклират отпадъците с безплатни автобусни билети. Схемата е проста. Пътуващите в града могат да се качат на обществен транспорт, предавайки пластмаса на спирките. Двучасов автобусен билет струва 10 чаши или до пет бутилки в зависимост от големината им. 

На ден в Сурабая се изхвърлят приблизително 400 тона пластмаса. За сравнение един автобус може да побере само 250 кг от отпадъците за същия период от време. Надеждите са, че чрез инициативата ще се постигне амбициозната цел градът да се освободи от пластмасата до 2020 г. 

Пластмасовите отпадъци застрашават не само океаните и обитателите им. Според редица изследвания хората, които консумират морска храна, поглъщат около 11 000 микроскопични частици пластмаса всяка година. Това представлява сериозен риск за човешкото здраве.