fallback

Референдумът в Румъния за дефиниция за семейство продължава и днес

Първият ден премина с изключително ниска избирателна активност

07.10.2018 | 09:00 Автор: Ивайло Николов

С изключително ниска избирателна активност завърши първият ден от референдума в Румъния за промяна на дефиницията за семейство в конституцията на страната.

Гражданите на северната ни съседка настояват във върховния закон да бъде записано, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не както е досега - между съпрузи. Гласуването продължава и днес. 

Право на глас в допитването, организирано от гражданското движение "Коалиция за семейството", имат 19 млн. румънци. Под предложението на коалицията се подписаха 3 милиона румънци и след внасянето му в парламента, конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна.

Правозащитни организации призовават хората да бойкотират референдума, който според тях ще тласне страната по пътя на популизма. Против провеждането му е и румънската православна църква. 

По-голямата част от опозицията се включва в предизборната кампания с призив да се гласува с "да". Допитването е определяно като важен тест за румънската демокрация и представителен вот за популярността на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Според анализатори допитването ще има сравнително малък ефект, тъй като еднополовите бракове в Румъния не са законни. Критици на управляващата социалдемократическа партия обаче смятат, че референдумът е опит за отклоняване на вниманието от обвиненията в корупция. 

За да бъдат признати резултатите от вота за валидни, трябва да гласуват най-малко 30% от имащите право на глас или около 5 млн. гласоподавате. 

fallback
Още от Свят
fallback