ЕС и Албания се споразумяха за сътрудничество при граничното управление

Това е първо споразумение, което съюза сключва с трета страна

06.10.2018 | 12:24 Редактор: Ивайло Николов
ЕС и Албания се споразумяха за сътрудничество при граничното управление

Европейският съюз подписа споразумение с Албания относно сътрудничеството в областта на граничното управление между Албания и Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

От името на ЕС споразумението беше подписано от Херберт Кикл, министър на вътрешните работи на Австрия и председател на Съвета, и от Димитрис Аврамопулос, комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството. От името на Албания пък подпис сложи министърът на вътрешните работи Фатмир Джафай.

Това споразумение позволява на Европейската агенция за гранична и брегова охрана да координира оперативното сътрудничество между държавите членки на ЕС и Албания във връзка с управлението на външните граници на ЕС, Bloomberg TV.

Европейската гранична и брегова охрана ще може да осъществява действия по външните граници с участието на една или повече съседни държави членки и Албания.

Дейностите, включени в споразумението, са насочени към справяне с незаконната миграция, по-специално с внезапни промени на миграционните потоци и с трансграничната престъпност, и може да включват предоставяне на по-голяма техническа и оперативна помощ по границите. За всяка операция трябва да бъде договорен план между Европейската агенция за гранична и брегова охрана и Албания.

Това споразумение за статуса с Албания е първото споразумение, сключено с трета държава.