Проучване: Доверието в Тръмп е по-малко от това в другите световни лидери

Според Pew Research Center по-голямо одобрение имат Путин, Си Дзинпин, Меркел и Макрон

02.10.2018 | 17:30 Редактор: Ралица Братанова
Проучване: Доверието в Тръмп е по-малко от това в другите световни лидери

Американският президент Доналд Тръмп успя да подкопае вярата в американското ръководство показва ново проучване, според което доверието в него изостава от това в други световни лидери, сред които руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин. Значително по-голямо одобрение отчитат и германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, съобщиха от Investor.bg

Според данните на изследователския център Pew Research Center 70% от хората в проучването, обхващащо 25 държави, са посочили, че нямат доверие на Тръмп. В същото време едва 27% са заявили, че му имат доверие за справяне с международните въпроси.

Допитването на над 26 000 души е установило, че мнението за американския президент продължава да се влошава сред някои от най-близките съюзници и съседи на САЩ. 

Въпреки това респонденти в почти всяка една държава посочват, че би било по-добре САЩ да останат основна световна сила, а не Китай. Това включва и мнозиство в държавите като Япония (81%) и Филипините (77%). Единствените места, където по-голяма част от участниците предпочитат китайското лидерство, са Тунис (64%), Аржентина (35%) и Русия (35%).

Като цяло около 50% от допитаните продължават да имат положителни възгледи за САЩ. 

Според 80% от германците двустранните отношения са се влошили през последната година, като само 10% от населението има положителни възгледи за американския президент. Мнението както за САЩ, така и за техния президент се влошава в Русия, където одобрението за Тръмп се срина до 19% от 53%. 

Повече четете на Investor.bg!