fallback

След събитията в Шарлотсвил преди година: Мирен протест и бдения

На расистки митинг 2017 г. загина жена, а 19 души бяха ранени

12.08.2018 | 10:27 Автор: Лазарина Колчагова

Студенти от университета на щата Вирджиния организираха мирна демонстрация в град Шарлотсвил в навечерието на годишната от сблъсъците след расисткия митинг на 12 август 2017 г. Тогава една жена загина и 19 души бяха ранени, след като един от участниците се вряза с автомобил в контрапротестиращи.

Градът отбеляза годишнината с бдения и други мирни събития, но полицията имаше кратка, но напрегната конфронтация със студенти, разгневени от масираното присъствие на силите за сигурност в града пред уикенда, съобщава Dnes.bg.

Малко преди планирания за вчера вечерта митинг, с който студентите искаха да напомнят за сблъсъка в университетския кампус между факелно шествие на бели националисти и контрапротестиращи, активисти разпънаха транспарант с надпис: "Миналата година те дойдоха с факли, тази година идват с (полицейски) значки".

Група от около 200 студенти протестираха в кампуса пред кордон от полицаи в снаряжение за борба с безредици. Според студентите полицията е прекалила с мерките за сигурност, след като миналата година е бездействала.

Независимо разследване на насилието, проведено от бивш федерален прокурор, заключи, че хаосът е произлязъл от пасивната реакция на правоохранителните органи и лошата подтотовка и координация между щатската и градската полиция.

На 12 август м. г. стотици бели националисти - неонацисти, скинхедс и членове на Ку Клукс Клан, се стекоха в Шарлотсвил, за да протестират срещу решението на градските власти да премахнат от местен парк паметник на генерала от Конфедерацията Робърт Лий. 

Последва ожесточен сблъсък с контрапротестиращи и една кола се вряза в тях и уби 32-годишната Хедър Хейър. Броят на жертвите от този ден нарасна до три, когато полицейски хеликоптер, съпровождащ кортежа на губернатора, катастрофира и загинаха още двама души.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback