fallback

Над 70 са вече жертвите на огнената стихия, обхванала Гърция

Най-малко 100 са пострадалите, сред тях и 16 деца - много от ранените са в критично състояние

24.07.2018 | 13:55 Автор: Велислав Филипов

[video]

Огнен ад в Гърция! Над 70 са вече жертвите от пламналите вчера огромни горски пожари. Най-малко 100 са пострадалите, сред тях и 16 деца. Много от ранените са в критично състояние заради тежките изгаряния. Министър-председателят на страната Алексис Ципрас обяви тридневен траур в страната в памет на жертвите. 

Най-сериозно е положението в района на столицата Атина, където властите наредиха задължителна евакуация. Обявено е и бедствено положение.

Няколко пожара горят в областта Атика. Най-тежко засегнати са селищата източно от Атина. По думите на очевидци курортът Мати – популярна дестинация за детски лагери и пенсионери, вече просто не съществува.

26 от загиналите са открити в двора на крайбрежна вила. Повечето са изгорели живи в колите или домовете си. В опит да избягат от стихията десетки се хвърлят в морето. За нещастие, някои от тях не оцеляват. От водата са извадени четири тела, а властите издирват 10-ма туристи, чиято лодка е изчезнала.

Стотици пожарникари се борят със стихията, а военни помагат за евакуацията. Изпепелени са десетки къщи и автомобили. В курорта Луца тази сутрин димът е толкова гъст, че почти скрива слънчевата светлина. Заради промяната в посоката на вятъра летището в Атина е под сива пелена. Жителите в района държат прозорците си затворени, за да се предпазят от пепелта и дима. 

Причината за пламването на пожарите все още е неизвестна, но според властите някои от тях може да са умишлени. За разгарянето им са спомогнали високите температури и силните ветрове. 

Италия, Германия, Полша и Франция вече изпратиха техника и пожарникари в помощ на Гърция. Местните пък се молят прогнозата за дъжд да се сбъдне.

Кошмарна нощ преживяха и в град Рафина. Във второто по големина пристанище край Атина има много българи. Кристиян Койнов разказа за Bulgaria ON AIR за спасяването на жителите, в което е участвал и самият той.

fallback
Още от Свят
fallback