fallback

Порои наводниха Гърция

Циклонът "Нефели" удари южната ни съседка със силни ветрове и проливни дъждове

27.06.2018 | 11:30 Автор: Василена Василева

Библейски наводнения в Гърция заради циклон "Нефели", който удари южната ни съседка със силни ветрове и проливни дъждове. 

Стихията премина през централната част на страната и достигна до полуостров Халкидики. Най-сериозно е положението в Ситония, където само през последното денонощие са се изсипали близо 100 л/кв.м дъжд. 

Местните власти в курортното градче Никити призоваха за обявяването на бедствено положение. 

Курортът се намира на 98 километра източно от Солун. Придошлите води са увредили инфраструктурата на пристанището, а улиците са превърнати в реки, помитащи всичко по пътя си.

Пожарникари се опитват да изпомпват водата от жилища, мазета и складове. От гражданска защита призоваха хората да не излизат от домовете си и ако могат да уплътнят прозорците си.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR кореспондентът на БНР Катя Пеева съобщи, че циклонът се разпространява върху цяла Гърция, а дъждът е продължил да вали през цялата нощ. За щастие жертви и пострадали хора няма.

"Големият обем на водата разчупи загражденията на язовири, затова в някои части на страната пътищата са непроходими. В момента дъждът спря, но според метеоролозите след няколко часа се очаква отново да завали", каза още Катя Пеева.

Тя информира, че пожарната и полицията са на крак. 

Властите предупреждават за силни бури в Егейско море. Това означава, че фериботните връзки в някои части ще бъдат прекъснати за известно време.

Синоптиците прогнозират, че от утре времето ще започне да се подобрява.

Ако има българи, които имат нужда от помощ, могат да се свържат с Българското консулство в Солун на телефоните  +30 2310 829 210  и  +30 2310 869 510.

fallback
Още от Свят
fallback