До Еверест с кауза - българинът Слави Несторов на покрива на света

Той се опитва да повиши вниманието и знанието на хората за болестите, свързани с уринарни инфекции

20.05.2018 | 09:15 Редактор: Велислав Филипов
До Еверест с кауза - българинът Слави Несторов на покрива на света

Отново поглеждаме към Хималаите, но този път с добри новини - българинът Слави Несторов вчера успя да се качи на най-високия връх - Еверест. Експедицията си до високият 8848 м връх той почна в началото на месеца, съобщава Dnes.bg.

Качването на Несторов обаче е специално - той се качи на "покрива на света" с кауза. Той се опитва да повиши вниманието и знанието на хората за болестите, свързани с уринарни инфекции.

Българинът бе споделил преди началото на експедицията, че над 43 млн. души страдат от такива инфекции, над 110 млн. мъже имат проблеми с простатата, а други 150 000 000 - еректилна дисфункция.

Несторов е използвал хубавото време в последните няколко дни на Еверест, както и много други алпинисти, пише "Сега". Само в последните два дни на Покрива на света са се изкачили 200 души.

Несторов направи своето изкачване откъм Непал, докато Атанас Скатов, който се готвеше да го стори откъм Тибет, получи забрана, защото китайските власти не разрешават солови изкачвания.

След няколко дни преговори в Тингри без успех Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.