Историческо: Пхенян спира ядрената си програма!

Ким Чен Ун зове за мир и добросъседство по време на срещата си с лидера на Южна Корея

27.04.2018 | 12:53 Редактор: Тодор Петров
Историческо: Пхенян спира ядрената си програма!

Пхенян да прекрати ядрената си програма. Това бе основната тема на разговорите между лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен Ун и Мун Дже Ин. Двамата се здрависаха на демаркационната линия, разделяща полуострова, след което хванати за ръце символично преминаха границата.

Ким Чен Ун е първият севернокорейски лидер от Корейската война през 1953 година насам, който стъпва на южнокорейска територия. Първата му крачка на юг от границата бе приветствана с бурни аплодисменти от членовете на присъстващите делегации. 

След размяна на шеги доскорошните врагове седнаха на масата за преговори в Панминджон – селище в демилитаризираната зона, което носи и прозвището "село на мира". По време на разговорите севернокорейският лидер бе следван неотлъчно от сестра си Ким Йо Чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пьонгчанг. д

"Започваме нова глава в нашите отношения – където ще има история за мир, просперитет и добри междусъседски отношения. Днес, вместо да създаваме отношения, които няма да можем да поддържаме както в миналото, трябва да създадем основи за честни разговори по настоящите проблеми – проблеми от общ интерес", заяви Ким Чен Ун.

Говорител на южнокорейския президент съобщи, че Ким Чен Ун е дал едно обещание - повече да не буди президента Мун Дже Ин с ракетни опити, които обикновено Пхенян извършваше рано сутрин. Следващата ключова стъпка по пътя на връщането на Северна Корея на международната сцена е очакваната среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в рамките на следващия месец.