Русия избира президент! Какви са очакванията?

До изборите бяха допуснати общо 8 кандидати, но нито един от тях не е сериозен опонент на Владимир Путин

18.03.2018 | 14:25 Редактор: Велислав Филипов
Русия избира президент! Какви са очакванията?

Президентски избори с предизвестен резултат, това коментират експертите и световните медии изборите в Русия. Очаква се Владимир Путин убедително да спечели четвърти мандат. 
Единственото неизвестно е избирателната активност. Изборите се провеждат при изключително засилени мерки за сигурност. 

Близо 110 милиона души имат право на глас. Изборите не крият изненади. До изборите бяха допуснати общо 8 кандидати, но нито един от тях не е сериозен опонент на Путин. 

Очаква се настоящият президент да остане начело на страната за още шест години. Социологически проучвания показват, че той ще спечели около 70% от гласовете. Така Путин ще е най-дълго управлявалият руски лидер след Йосиф Сталин. 

Путин вече гласува рано тази сутрин в Москва. Правото си на глас упражниха и кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин и националистът и най-колоритен кандидат Владимир Жириновски. 
Руският патриарх Кирил наруши традицията да гласува в резиденцията си и слезе при народа, за да гласува заедно с тях. 

В две села в Камчатка вече е регистрирана стопроцентова избирателна активност. Много желаещи да гласуват има и в чужбина. 

В същото време в Украйна полицията не позволи на руснаците да гласуват в дипломатическите мисии. В Лвов полицейски служители и представители на Националната гвардия ограждат с метална ограда сградата на руското консулство. 

Представители на националистическото движение "Национален корпус" възнамеряват да организират т.нар. "коридор на срама" за тези, които желаят да гласуват на изборите. 

Наблюдатели от 20 държави следят изборния ден в Крим. Над 530 хил. души се грижат за безопасността по време на вота, а в избирателните секции са монтирани най-малко 40 хил. камери за видеонаблюдение.