Мистерията с изчезването на легендарната Амелия Еърхарт е разгадана

Учени смятат, че са намерили останките ѝ

09.03.2018 | 22:12 Редактор: Василена Василева
Мистерията с изчезването на легендарната Амелия Еърхарт е разгадана

Една от най-големите мистерии на миналия век е напът да бъде разгадана. Учени смятат, че са намерили останките на Амелия Еърхарт, първата жена пилот, изчезнала при опит за околосветско пътешествие през далечната 1937 година.

Датата е 2 юли 1937. Амелия Еърхарт вече е преполовила революционното за времето си пътешествие около света. 

Самолетът ѝ излита от Папуа Нова Гвинея. На борда са известната жена-пилот и нейният навигатор. Машината обаче изчезва безследно над Тихия океан. 

Така започва една от най-големите приключенски мистерии на миналия век. С десетилетия се водят претърсвания, а хипотезите за изчезването са многобройни. Нито една от тях обаче не можеше да бъде доказана. До сега. 

Антрополози от университета в Тенеси анализираха останки, намерени още през 1940 година на далечен тихоокеански остров, сред които и бутилка билков ликьор, любимото питие на известната авиаторка. 

Според тях вероятността те да принадлежат на Амелия Еърхарт е 99%. 

Първоначално се смяташе, че костите са мъжки. Но след преразглеждане на доказателствата, учените са категорични, че останките са напълно съвместими с Еърхарт и те могат да принадлежат само и единствено на нея. Така над 90 години по-късно една от най-обсъжданите глави в авиационната история е напът да бъде затворена.